• نقشه سایت 
  • تماس با ما 

مدرسه علمیه حضرت قاسم بن الحسن(ع) تهران

اهل بیت و پیدایش مکتب جعفری

25 شهریور 1394 توسط خادمین حضرت قاسم بن الحسن علیهماالسلام

به دلیل نقش بی‌بدیل امام‌صادق(ع) در تشکیل و تکامل مکتب اهل‌بیت، از دیرباز تشیع را «مکتب جعفری» نیز خوانده‌اند. آنچه در پی می‌آید، پاسخ های امام صدر به پرسش هایی در همین زمینه است که در حاشیه پنجمین همایش مجمع پژوهش هاى اسلامى در قاهره،مطرح شده است.
***
شیعه از کجا آمده و چه زمانى ظاهر شد؟
ــ هر کس انسان دیگرى را به عنوان امام و رهبر خود بپذیرد، در حقیقت شیعه او شده است؛ یعنى از او پیروى مى‏کند و او را بر خود مسلط ساخته است. در آغاز اسلام گروهى از اولین مسلمانان از اهل بیت پیامبر(ص) پیروى کردند و آنها را امام و رهبر خود برگزیدند. از اینجا بود که اسم شیعه آل البیت را به دست آوردند. بسا خود پیامبر(ص) اولین کسى بود که این نام را بر شیعیان نهاد، آنگاه که او عده‏اى از بزرگان صحابه را که پیوند محکم و استوارى باعلى بن ابى‏طالب(‏ع) داشتند، «شیعه على» خواند.

نامگذارى حضرت رسول(ص) را مى‏توان در حدیث صحیحى که حاکم در کتاب شواهد التنزیل، عسقلانى در کتاب الصواعق، و طبرانى، دیلمى و ابن‏حنبل هر کدام در کتابهاى مناقبشان و سیوطى در تفسیر الدرُالمنثور آورده‏اند، مشاهده کرد، آنجا که پیامبر(ص) مى‏فرماید: «یا على، ستأتى یوم القیامه انت و شیعتک راضیین مرضیین: اى على، روز قیامت تو و شیعیانت وارد مى‏شوید، در حالى که هم شما از خداوند خشنودید و هم خداوند از شما خشنود است.» افرادى چون سلمان فارسى، مقداد، عمار، جعفر بن ابى‏طالب، ابوذر، از شیعیان حضرت على(‏ع) بودند. از زنان نیز مى‏توان از ام‏المؤمنین ام‏سلمه، ماریه قبطیه و حضرت فاطمه‏(س) نام برد.

عقاید مذهب شیعه جعفری چیست؟
ـ شیعیان امامیه در اصول و عقاید کلى و اساسى اسلام با دیگر فرقه‏هاى اسلامى اختلافى ندارند. ایمان به خدا و یگانگى او، ایمان به فرشتگان و کتابهاى خدا و رسولان الهى، ایمان به روز قیامت و… از امورى است که هر شیعه‏اى در آنها راسخ است. قرآن کریم، به همین صورت کنونى، کتابى است آسمانى که هم الفاظ و هم معانى آن از طرف خداوند نازل شده است؛ نمازهاى پنجگانه، قبله، روزه، حج و جهاد، زکات، امر به معروف و نهى از منکر، تمام این احکام و قواعد اسلامى، قوانینى هستند که هر شیعه‏اى همه را کاملاً پذیرفته است؛ حضرت محمد(ص) خاتم پیامبران است و هیچ پیامبرى پس از او نخواهد آمد؛ حلال او تا روز قیامت حلال و حرامش تا روز قیامت حرام است؛ اسلام تنها دین الهى است که تمام پیامبران به آن بشارت داده‏اند و تا ابد جاودانه خواهد بود.

هر پیامبرى داراى شریعت و آیین خاصى بوده است، همان طور که قرآن کریم به این امر تصریح مى‏کند؛ و حضرت محمد(ص) کامل‏ترین دین خدا را به بهترین و روشن‏ترین شیوه و با تشریعى آسان به مردم ابلاغ کرده است؛ دین اسلام براى همه جهانیان است، خداوند آن را رحمتى براى همه عالمیان و هدایتى براى همه مکانها و عصرها و نسل ها قرار داده است؛ اسلام بالاتر از عقیده است، اسلام فرهنگ و ساختار کاملى براى زندگى است، همچنین رفتار و اخلاق انسان نیز از آن سرچشمه مى‏گیرد.

اینها نقاط اشتراکى است که شیعیان در آنها با هیچ مسلمان دیگرى که مانند او از اسلام راستین پیروى مى‏کند، اختلاف ندارند. البته در دو مورد اختلاف نظر وجود دارد که از اختلافهاى فرعى به شمار نمى‏روند، بلکه دو اختلاف اساسى‌اند که دو رکن مذهب شیعه به شمار مى‏روند. از دیدگاه شیعه امامیه ایمان حقیقى، کامل نیست مگر با وجود این دو رکن اساسى در کنار یکدیگر به همراه سایر احکام و قواعد اسلامى که قبلاً برشمردیم. دو اختلافى که شیعیان را متمایز مى‏کند، مسئله «عدل و امامت» است. شیعیان به عدل الهى ایمان دارند و آن را مطلق مى‏شمارند، به‌گونه‏اى که ارتکاب هرگونه ظلم و قبحى از سوى خداوند محال است.

جایگاه حوادثى چون سیل، زلزله و ستمهاى اجتماعى، مانند فقر و جهل در عدل الهى کجاست؟
ــ خلقت خداوند مسائل و حکمت‌هایى دارد که بر ما پنهان است. همچنین خداوند مصلحت‌هایى را در نظر مى‏گیرد که فقط بعضى از آنها را درک مى‏کنیم و از درک بعضى دیگر عاجزیم. چه بسا یکى از حکمت‌هاى وجود این مصیبت‌ها برانگیختن دو غریزه حب بقا و میل همیشگى به بهتر شدن باشد؛ چرا که اگر این خطرها و تهدیدهاى طبیعى نبود، تمدنها به وجود نمى‏آمد و علوم پیشرفت نمى‏کرد. فقر و ظلم و مشکلات اجتماعى نتیجه کارهایى است که خود مردم انجام مى‏دهند و خداوند مى‏خواهد نتیجه بعضى از اعمالشان را به آنها بچشاند، باشد که به راه حق بازگردند.

و اما «امامت» یکى از اصول تشیع به شمار مى‏آید و نزد شیعیان مفهوم عقیدتى روشنى دارد: ولایت. ولایت نزد شیعه به معناى حکومت حقى است که امور کشور و مردم را اداره مى‏کند. این کلمه برگرفته از این فرمایش خداوند متعال است که: «النّبىُ أولى بالمؤمنین من انفسهم: پیامبر نسبت به مؤمنان از خودشان سزاوارتر است.»

و شیعه چنین برداشت مى‏کند که رسول اکرم‏(ص) داراى دو مقام الهى است: مقام اول، رسالت است؛ به این معنا که خداوند او را مأمور کرده تا احکام الهى را به تمام مردم ابلاغ کند. پیامبر این وظیفه را به بهترین وجه، با امانت و دقت، به‌دور از هر گونه سستى و کاستى، در ۲۳سال پیاپى، به انجام رسانید. مقام دوم، ولایت است؛ به این معنا که خدا پیامبر را مأمور کرد تا قانون خداوند را اجرا کند و جامعه‏اى اسلامى تأسیس کند که در آن روابط بین مردم با یکدیگر و نیز رابطه آنها با حاکم و خداوند، به صورتى منظم و مرتب برقرار شود.

این وظیفه الهى به سبب اصل ولایت صورت گرفت. چون پیامبر‏(ص) توانست این هدف بزرگ را عملى کند، به آن حضرت مقام حکومت بر مردم و قضاوت در امورشان را داد. خداوند اطاعت از پیامبر را در امورى که براى جامعه اسلامى ضرورى تشخیص مى‏دهد، بر مردم واجب کرده است. از جمله در رهنمودها و دستورهایى که در کنار احکام کلى اسلام صادر مى‏شود، که اجراى آنها اطاعت از خداوند به شمار مى‏آید. وقتى که مردم از تعالیم و دستورات رسول(‏ص) که به موجب اصل ولایت صادر مى‏شود، اطاعت مى‏کنند، از پیامبر اطاعت مى‏کنند. اطاعت از پیامبر را هم خداوند واجب کرده و اطاعت از رسول(‏ص) همان اطاعت از خداوند است.

تاریخ بیانگر این است که پیامبر‏(ص) این حق ولایت را اعمال کرد و زمام امور را در شهر مدینه به دست گرفت و شروع به وضع قوانین کلى نمود که مى‏تواند پایه و اساسى براى سازمان‏دهى و تشکیل جامعه کامل اسلامى در چارچوب شریعت الهى باشد. در این زمینه احکام و دستورات زیادى صادر کرد که به زندگى فردى انسان و نیز فعالیتهاى او در زمینه‏هاى اجتماعى، سیاسى، اقتصادى و دفاعى مربوط مى‏شود.

هرکس سیره پیامبر را در آن دوره درخشان از اسلام بررسى کند، به جزئیات ظریف و جالبى از توجه حضرت به پشتیبانى از جامعه اسلامى در مقابل دشمنان خارجى و منافقان و فرصت‏طلبان داخلى دست مى‏یابد. همچنین درمى‏یابد که اسلام چگونه با وضع قوانین و نظامهاى اجتماعى، از ایجاد شکاف و دودستگى در جامعه جلوگیرى مى‏کند و در برابر عقب‏ماندگى و حماقت و رکود و سستى در تولید مى‏ایستد.
زمانى که پیامبر امتش را ترک کرد و به ملکوت اعلى پیوست، پس از ده سال و چند ماه که ولایت امور مسلمانان را برعهده داشت، امر ولایت براى تکمیلِ جامعه جدید، به موضوع بحث و اختلاف میان مسلمانان تبدیل شد. پس باید آشکارا و بدون حساسیت، این مسئله را مورد بحث و بررسى قرار دهیم.

عقیده شیعه در این مسئله، از اندیشه‏اى اصیل سرچشمه مى‏گیرد که نزد آنان عبارت است از اینکه در خصوص چنین شخصى که عهده‏دار امور جامعه مى‏شود، حتماً باید روایت صریحى از پیامبر(ص) و دستورى از سوى خداوند وجود داشته باشد. او همان کسى است که «نسبت به مؤمنان از خودشان سزاوارتر است»؛ زیرا جامعه اسلامى تفاوت اساسى با جامعه جاهلى دارد و در حقیقت اسلام انقلابى بود که جامعه جاهلى را از بن دگرگون کرد.

نظام جدید براى اینکه در جان و روح مردم رسوخ کند، به کسى نیاز داشت که بتواند به آن نظام اهتمام ورزد و این همان مقام ولایت است که بر اثر تشکیل آن جامعه متفاوت، حساسیتها و دقتهایى به دست آورده بود؛ بنابراین انتخاب چنین شخصى در آن دوران به علت حساسیت فراوان آن زمان باید از طرف خداوند صورت مى‏پذیرفت و با آن مرحله نوپا از جامعه جدید دینى با احتیاط و دقتى کامل برخورد مى‏شد.

این گزینش عملاً انجام گرفت که داستانى ژرف دارد: هنگامى که رسول اکرم‏(ص) به همراه گروهى از مسلمانان، در راه بازگشت از حجه‌الوداع به مکانى در کنار برکه‏اى (غدیر) رسیدند، کاروانها را نگه ‌داشت و سپس خطاب به آنها فرمود: «آیا من نسبت به شما از خودتان سزاوارتر نیستم؟» گفتند: «آرى.» فرمود: «هر کس که من مولاى اویم، این على مولاى اوست.» سپس از مردم خواست که با او در مقام امیرالمؤمنین بیعت کنند.

امر ولایت منشأ تلاش براى بنیان نهادن حکومت صالح میان مسلمانان است. این کار از مهمترین واجبات اسلام و از بالاترین وظایف هر مسلمان به شمار مى‏رود. بدین معنا که برگزیدن شخصى که عهده‏دار امور مسلمین مى‏شود، یک وظیفه مهم دینى است. شیوه‏هاى جستجو و انتخاب زمامدار در زمان کنونى، به دلیل اختلاف شرایط زمانى، با شیوه‏هایى که در اوایل دوران خلفاى راشدین و پس از رحلت پیامبر(‏ص) وجود داشت، تفاوت دارد.

از سوى دیگر، تاریخ بر اساس ترتیب مشهور و ظاهرىِ خلفاى راشدین که على(‏ع) را آخرین نفر از چهار خلیفه مى‏داند، رقم خورده است؛ اما بحث و گفتگو درباره درستى آنچه اتفاق افتاده، سودى ندارد؛ بنابراین باید تمام اهتمام و توجه خود را به زمان حال معطوف کنیم. اکنون بحث از ولایت، از این رو که باید براى برپایى حکومت صالح تلاش کرد، اولین واجب مسلمانان است؛ چرا که حکومت صالح مهمترین عامل براى برپایى جامعه صالح است و جامعه صالح پیش از هر چیز، همانند خاک حاصلخیزى است که انسان هاى صالح را پرورش مى‏دهد.
پس از بررسى دیدگاه شیعه درباره عدل و امامت، به نظر مى‏رسد که بین شیعه و دیگر فرقه‏هاى مسلمان، حداقل اختلاف اساسى که مانع تفاهم و گفتگو میان آنها شود، وجود ندارد. بنابراین عدل و ولایت با ایمان بیشتر مسلمانان نزدیک است.

منابع و آموزه‏هاى فقه شیعه و مذهب جعفرى چیست؟
ــ مسلمانان در شناخت اسلام و احکام و رهنمودهاى آن از کتاب خدا و سنت رسول اکرم(‏ص) که دو منبع اصلى است، استفاده مى‏کنند. بیشتر مسلمانان، سخنان صحابه را نیز سومین منبع در شناخت شریعت اسلام به حساب مى‏آورند؛ اما در این منبع سوم، شیعه با سایرین اختلاف پیدا مى‏کند. شیعه در عین احترامى که براى صحابه قائل است، گفتار آنها را حجت نمى‏داند، مگر در مواردى که به روایات پیامبر(ص) تعلق گرفته باشد یا اینکه سخن صحابى درباره ضرورت رجوع به پیامبر در امور پیروى کردن از ایشان و توجه به سخنان ایشان باشد. شیعیان به سخنان اهل بیت پیامبر استناد مى‏کنند؛ زیرا خود پیامبر به تمسک به آنها و پذیرفتن سخنانشان سفارش کرده است.
شیعیان به ارشادات و رهنمودهایى که دائماً از پیشوایان، به ویژه در دوران امام باقر(ع) و امام صادق(ع) مى‏شنیدند، ملتزم و پایبند بودند و این رهنمودها، آنها را در ایجاد چارچوبى عقلانى براى تعالیم دینى یارى مى‏کرد؛ به طورى که با اجتهاد از طریق آنها، خطرى براى دین به وجود نمى‏آمد. به همین علت باب اجتهاد نزد آنان هنوز باز است. از سوى دیگر، تعداد زیادى روایت که بر زبان اهل بیت‏ جارى گشته بود، نزد آنان پدید آمد. همه اینها فقه شیعه را پربار و مبانى عقیدتى آن را غنى کرد و باعث گشوده شدن درهاى پیشرفت، نوسازى، نشاط و طراوت به روى فقه گردید. پس فقه و امام معصوم، مورد اختلاف دیگرى بین شیعیان و بقیه مسلمانان است و این اختلاف ما را با یک اختلاف دیگر یعنى اجتهاد و مرجعیت آشنا مى‏کند.

«اجتهاد» به معناى فهم جدید و مترقى با استفاده از متون دینى و منابع فقهى است، نه قانون‏گذارى جدید و نه جمود و تأکید بر یافته‏هاى گذشته. اما اجتهاد امرى دشوار است؛ زیرا دامنه فقه و منابع آن گسترش یافته و حوادثى که براى کتابها و کتابخانه‏ها اتفاق افتاد، بین سرچشمه‏هاى اصلى فاصله انداخت؛ همچنین سستى بعضى افراد در نگهدارى کتابها، نیز جعل احادیث از سوى دشمنان اسلام و دیگران، مشکلات زیادى در این راه به وجود آورد. از سوى دیگر، ارتباط بین حوزه فقه و دیگر حوزه‏هاى اجتماعى، ارتباطى پابرجا و جدایى‏ناپذیر است. این مشکلات و مانند آنها، در گذشته، اجتهاد را در جهان اسلام به صورت ویژگى نادرى درآورد که عالمان برجسته به آن روى مى‏آوردند و بیشتر عمر خود، بلکه تمام آن را صرف این کار مى‏کردند.

مکلَّفان باید در مسائل شرعى و احکام دینى از مجتهدان نظرخواهى کنند و نظر ایشان را بپذیرند. ائمه معصومین(ع) همه مسلمانان را به پیروى از فقها و حرکت در مسیرشان سفارش کرده‏اند؛ چرا که اگر کسى از فقها روى بگرداند، مانند کسى است که از خدا روى گردانده است. منظور از عصر غیبت، دورانى است که امام در بین امت حضور ندارد؛ بنابراین زمان انتظار ظهور امام است. در احادیث متواتر از رسول اکرم‏(ص) نقل شده است که: «اگر از عمر زمین تنها یک روز باقى مانده باشد، در آن روز مردى از خاندان من ظهور خواهد کرد که هم نام و هم‏کنیه من است. او زمین را پر از عدل و داد مى‏کند، بعد از آنکه ظلم و ستم آن را فراگرفته است.» او همان «مهدى منتظر» است؛ و عصر حاضر همان دوره‏اى است که «غیبت کبرى» نامیده مى‏شود. وظیفه مسلمانان در این عصر پیروى از مجتهد است. مجتهد تنها مرجعى است که صلاحیت انجام مسئولیت هاى امام را در مسائل دین دارد. البته در صورتى که آن مجتهد بنا بر حدیث شریف، خویشتن‏دار، نگهبان دین خود، مخالف هواى نفس و فرمانبردار مولاى خویش باشد. تنها مجتهد عادل، حق فتوا دادن و قضاوت در مسائل و احکام شرعى را دارد و نیز مى‏تواند تا حد امکان به امور حسبى رسیدگى کند.

منبع: http://www.ettelaat.com

مطلب قبلی
مطلب بعدی

موضوعات: مکتب امام جعفرصادق(ع) لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

مدرسه علمیه حضرت قاسم بن الحسن(ع) تهران

توضیح وبلاگ: در دنیای کنونی بیشترین ارتباطات در فضای مجازی صورت می گیرد و تأثیر به سزایی در افکارسازی دارد. با توجه به اینکه وظیفه اصلی طلاب این است که علم را برای تبلیغ و ترویج دین خدا بیاموزند و به سفارش ائمه اطهار (ع) تبلیغ دین در هر برهه زمانی باید بر اساس زبان و ادبیات همان زمان باشد، بنابراین یکی از مهمترین رسالت های طلاب، تبلیغ دین در فضای مجازی است. ان شاءالله با یاری امام زمان(عجّل الله تعالی فرجه الشریف) بتوانیم سرباز حقیقی آن حضرت باشیم.

موضوعات

  • همه
  • مطالب آزاد
    • اخبار
    • حجاب و عفاف
    • تربیت فرزند
    • خانواده
  • انس با قرآن
  • اهل بیت علیهم السلام
    • احلی من العسل
    • درانتظار یار...
    • مکتب امام جعفرصادق(ع)
  • مناسبت ها
  • سلامت
  • در محضر استاد
  • مقالات و پژوهش ها
  • دفاع مقدس
    • پیام شهدا
  • احکام
    • پرسمان مذهبی
  • مسابقات
  • سخنان رهبر
  • سیاسی
  • ثبت نام

جستجو

آمار

  • امروز: 94
  • دیروز: 101
  • 7 روز قبل: 400
  • 1 ماه قبل: 1503
  • کل بازدیدها: 287760
اوقات شرعی

دانشنامه مهدویت

ستاره ها

با قرآن