تنها 10 روز... به عید سعید غدیرخم باقی است
تنها 10 روز… به عید سعید غدیرخم باقی است
جمعه هشتم ذیالحجّة سال دهم هجری قمری، 17 اسفند سال دهم هجری شمسی، هشتم مارس 632 میلادی
امروز روز تَرْویه است. ترویه به معنای ذخیره کردن آب است و چون باید برای توقّف در عرفات و بیتوته در مشعرالحرام و نیز اعمال خاصّ مِنا، حجّاج به فکر ذخیرة آب باشند، به آن “یوم الترویه” گفتهاند. این نام از حجّ ابراهیم و اسماعیل علیهما السلام به یادگار مانده است؛ چراکه جبرئیل به ایشان توصیه کرد تا برای عرفات و مشعر و مِنا آب با خود بردارند. در این روز از حجّ وداع بود که پیامبر صلیالله علیه و آله به همراه تمامی همراهان از مکّه خارج شدند و از راه مِنا به سوی عرفات رهسپار شدند.
رسول خدا صلیالله علیه و آله به هنگام احرام بستن در ذیالحُلَیْفه بیش از شصت قربانی با خود آورده بودند. از همین رو، بعد از اتمام اعمال طواف و سعی در مکه همچنان تا اعمال عرفه و مِنا در احرام باقی ماندند. امیرالمؤمنین علیه السلام و دیگر کسانی که قربانی با خود داشتند نیز، چنین کردند، اما کسانی که قربانی با خود نداشتند و همگی در مکّه از احرام خارج شده بودند- به غیر از تعدادی به ظاهر مسلمان که به تکلیف عمل نکردند- امروز دوباره به قصد حجّ تمتّع احرام بستند و در کنار پیامبر صلیالله علیه و آله به راه افتادند.
مکّه، در واپسین ماههای عمر رسالت، یادآور خاطراتی از سالهای آغازین دعوت نبوی است که در آن، پیامبر خدا صلیالله علیه و آله همانند این سفر، به ابلاغ وصایت علوی مأمور بودند. در دعوت نزدیکان خود، دست مولا امیرالمؤمنین علیه السلام را- در حالی که عمر آن حضرت حدّاکثر 13 سال بود- گرفته، فرمودند:
«إنَّ هذا أخی و وصیّی و خَلیفَتی فیکُم، فَاسمَعوا لَه وَ أطیعوهُ.»1
«به راستی که این جوان، برادر من، وصیّ من و خلیفة من در میان شماست. پس به سخنانش گوش فرا دهید و اطاعتش کنید.
1. مدارک علمای شیعه: بحارالانوار، ارشاد شیخ مفید، تفسیر مجمع البیان و برخی مدارک مربوط به اهل سنّت: مسند احمد/1/ص159، تاریخ طبری، خصائص نسایی، کنزالعمّال