حجامت( قسمت دوم )
حجـامت در درمـان چـه بیماریهایـی مفیـد است؟
باید توجه داشت که حجامت باعث جلوگیری از ایجاد بیماری و حفظ سلامتی بدن می شود و در منابع طب اسلامی و طب سنتی، به عنوان یکی از ارکان مهم درمان ذکر گردیده است. در ایران در طی پژوهش های مستمر بر روی بیش از پانصد هزار بیمار، تعداد 70 نوع بیماری را با حجامت درمان نموده اند. در آلمان دکتر یوهان آبله در کتاب خویش معتقد است 75 درصد بیماری ها با حجامت درمان می شوند. بوعلی سینا نیز در کتاب قانون درمان 30 بیماری را حجامت دانسته است که شامل موارد زیر هستند:
افزایش کلسترول و تری گلیسیرید، دیابت غیر وابسته به انسولین، اوره بالا ، فشار خون بالا و افت فشار خون ، غلظت خون بالا، سرماخوردگی مکرر، آنمی (کم خونی)، سرخجه، آبله مرغان، زونا، سرخک، زردی نوزادان، پروستاتیت، هیرسوتیسم ( پرمویی)، کیست تخمدان، فیبروم رحمی، برخی از انواع ناباروری، ویار حاملگی، مسمومیت غذایی و دارویی، سردرد میگرنی، تصلب شرایین، پرکاری تیروئید، لاغری، سنگینی سر، اسپاسم عضلات، کاهش رشد و کوتاهی قدكودكان، واریس، کمر درد، آرتروزها، آکنه و بثورات پوستی، کهیر، آفت دهان، ریزش مو، گر گرفتن بدن، اپیستاکسی مکرر (خونریزی از بینی) و …
اهـداء خـون بهتـر است یـا حجـامت؟
این سؤال از اساس باطل است. چرا که به یکدیگر ربطی ندارند. اهدا خون یک عمل خدا پسندانه و مفید برای جامعه و شخص اهداء کننده می باشد ولی باعث جلوگیری از ایجاد بیماریهای در بدن و یا یک روش درمانی برای بیماران نمی باشد. کما اینکه خون در حجامت بسیار کم گرفته می شود و مکانیسم عمل حجامت تحریک سیستم ایمنی، حرکت لنف در بدن و جلوگیری از رسوب مواد زائد در کنار سلولها و تحریک سیستم اعصاب خودکار بدن طی تحقیقات مختلف می باشد. فلذا توصیه می شود کسانی که در خود توان اهداء خون می بینند طبق قوانین جاری در کشور ابتدا این عمل خدا پسندانه را انجام داده و سپس 14 روز بعد جهت حجامت اقدام کنند.
آیـا حجـامت بـرای اطفـال و نوجوانـان نیـز توصیـه می شـود؟
آثار و نتایج حجامت در نوزادان، اطفال و نوجوانان فراوان است شامل:
1. افزایش قد و وزن و جهش رشد اطفال
2. افزایش اشتها
3. اختلالات رفتاری و ناهنجاریهای عصبی کودکان (بيش فعالي).
4. افزایش مقاومت اطفال نسبت به بیماریها و کاهش سرماخوردگی و بیماریهای عفونی.
بیش از 43 نوع بیماری اختصاصی در اطفال با حجامت قابل درمان است و نیز حجامت تأثیر ویژه ای در شادابی پوست و مو و افزایش هوش و حافظه اطفال و نوجوانان دارد و از 4 ماهگي توصيه مي شود.
فصد چيست؟
فصد (رگ زني) روش ديگري از خونگيري در طب سنتي و از زير مجموعه حجامت است كه خون گيري از رگ بزرگ مرتبط با بيماري انجام مي شود و بر خلاف خون گيري با سوزن كه در مركز رگ قرار مي گيرد و بيشتر شامل پلاسما و سلولهاي جوان و پلاكتهاست (كتاب فيزيولوژي گانونگ) از خون غليظتر و با سياليت كمتر (قانون فيزيك سيالات) كه در ديواره رگ جريان دارد خونگيري مي كند و اين عمل دفع بهتر مواد زائد و غذارساني بهتر سلولي را ايجاد مي كند.
بيماريهاي كه با فصد درمان مي شوند: دردهاي عصبي اندامها (نروپاتي)، درد ديسكوپاتي در ستون فقرات، بيماريهاي ناشي از كاهش سياليت خون شامل واريس، بواسير، واريكوسل ، برخي بيماريهاي خوني همراه با بزرگي طحال و …
جایگـاه حجـامت در طب سنتـی اسلامـی :
تمام بزرگان طب در ایران از حجامت به عنوان یکی از ارکان مهم درمانی یاد کرده اند.
محمد زکریای رازی در کتاب «الحاوی»، بوعلی سینا در کتاب «قانون در طب»، سید اسماعیل جرجانی در کتاب «ذخیره خوارزمشاهی» و عقیلی خراسانی در کتاب «خلاصه الحکمه فی مجمع الجوامع» از این روش در درمان بیماریهای بسیاری نام برده اند. در منابع اسلامی نیز فراوان تأکید شده است: رسول اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) خود حجامت می کردند و روشهای انجام آنرا توضیح داده اند. در این زمینه بیش از پانصد روایت در کتاب «حجامت از دیدگاه اسلام» جمع آوری شده است.
حضرت رسول اکرم (ص) می فرمایند: «در شب معراج وقتی که به آسمان هفتم صعود کردم بر هیچ ملکی از ملائک گذر نکردم مگر اینکه گفتند یا محمد حجامت کن و امتت را به حجامت کردن امر بفرما» .همچنین ایشان فرمودند: «حجامت درمان همه ی بیماریهاست». حضرت علی (ع) نیز فرمودند: «حجامت مایه ی سلامتی و قوت عقل است » امام صادق (ع) فرمودند: «از موضع حجامت، غیر از سموم بدن چیزی خارج نمی شود» و «حجامت برای اطفال، مانند حرس کردن درختان است».
انـواع حجـامت:
1ـ حجامت عام که در پشت و بین کتف ها انجام می شود و مانند واکسیناسیون از ایجاد بیماری پیشگیری می کند.
2 ـ حجامت سر یا حجامت نجات بخش طبق روایات .
3ـ حجامت کمر یا چهاربند یا حجامت رها کننده طبق روایات.
4 ـ حجامت ساق پا. 5 ـ حجامت نقره. 6ـ حجامت پشت گوش.
7 ـ حجامت چانه. 8 ـ حجامت خورشیدی.
9 ـ حجامتهای موضعی که در مجموع بیش از 80 نوع می باشد.
توصیـه های قبـل از حجـامت:
با شکم خالی و گرسنه نباشید، با داروی گیاهی منطبق بر مزاج خود بدنتان را آماده حجامت کنید. (تا 10 برابر اثر حجامت را افزایش می دهد)، 12 ساعت قبل از حجامت سیگار نکشید، یک ساعت قبل از حجامت شربت انار یا آب انار، عسل، ماء الشعیر و مایعات فراوان بنوشید، 24 ساعت قبل از حجامت نزدیکی ( مقاربت جنسی ) نکنید، به فرموده ی امام رضا (ع) با وضو حجامت کنید و دعای حجامت و آیت الکرسی را حین حجامت بخوانید، حجامت بانوان در ایام عادت ماهیانه ممنوع است و در ماه رمضان پس از افطار باشد.
توصیـه های پس از حجـامت :
تا 24 ساعت سیگار نکشید، تا 24 ساعت ورزش و کار سنگین، مقاربت جنسی، ماهی، نمک زیاد و غذای شور نخورید، برای اینکه جای حجامت باقی نماند سه شب متوالی قبل از خواب پماد اكسيد روي، روی زخمها بمالید و یا روزی 2 مرتبه با عسل موضع را آغشته کنید، 24 ساعت پس از حجامت استحمام ایرادی ندارد و طبق فتوای مراجع نماز خواندن پس از حجامت بلامانع و نیاز به شستن موضع نیست، طی 6 ساعت اول پس از حجامت خوردن شربت عسل و ماء الشعیر مطلوب است، خوردن انار، سیاهدانه، زرشک سیاه، سماق، خاکشیر و کاسنی سبب رقیق شدن خون و بهتر شدن اثر حجامت می شود، کبودی حجامت 1 هفته می ماند و سپس رفع می شود و اغلب مشکلی ایجاد نمی کند، گاهی حجامت ایجاد ضعف، سردرد و تپش قلب می کند که طی 3ـ1 روز رفع می شود.
حجامت بار اول تأثیر زیادی ندارد و نباید جهت درمان بیماری عجله کرد و معمولاً 5 ـ3 بار به فاصله ی یک ماه یا کمتر و سپس سالانه 2 بار جهت پیشگیری از بیماری توصیه می شود، کسانیکه در بار اول حجامت دچار افت فشار خون، سرگیجه و حالت تهوع می شوند اصطلاحاً غلظت خون بالا و از حجامت بسیار بیشتر فایده می برند و این حالت در حجامتهای بعدی تکرار نمی شود. حتماً بيماري كه به علت رفع آن حجامت مي كنيد را با پزشك طب سنتي درميان بگذاريد تا در صورت نياز داروي گياهي لازم ،همراه حجامت را در اختيار شما قرار دهد. دستورات غذایی و گیاهی پزشک را جهت اصلاح مزاج و ایجاد سلامتی خود ادامه دهید چرا که هر فردی باید تغذیه مناسب طبع و مزاج خود داشته باشد.