موضوع تحقیق پایانی: انسان اقتصادی از دیدگاه آیات و روایات
چکیده
مقصود از انسان اقتصادی ابعادی از رفتار و روحیات انسان است که درحیطه مطالعه اقتصاددانان قرار دارد . شکلگیری الگوی آرمانی انسان اقتصادی ریشه درتحولات اندیشه های سده هیجده و مبانی نظام سرمایهداری است.
انسان اقتصادی نظام سرمایهداری با توجه به مبانی فلسفیاش دامنه اختیاراتش را از گزینههای معنوی و اخروی محروم ساخته است اما انسان اقتصادی مسلمان از عنصر آگاهی و ایمان برخوردار است و به دنبال شرافت وکرامت است و به هرذلّتی تن نمیدهد تا به منافع مادی و دنیوی برسد. انسان تنها یک موجود ابزارساز و تولید کننده و مصرف کننده نیست که دیگر امور وی در اسارت این اصل باشند بلکه برای او ابعادی است که یک بعد از آن را اقتصاد تشکیل میدهد.
برای شناخت انسان اقتصادی مطلوب در آیات و روایات ابتدا به بررسی مبانی هستیشناسی که به شناخت خالق و رابطه بین توحید افعالی و توحید عبادی است ، پرداختیم و بعد به مبانی انسان شناسی که به شناخت ویژگیهای انسان که کمال نهایی او را مشخص مینماید و با روشن شدن مسیر انسان برای وصول عبودیت و کمال نهایی مبانی معرفت شناسی بیان گردیده است و با توجه به این مبانی فکری برخی ویژگیهای انسان اقتصادی که در آیات و روایات اسلامی وجود دارد و از اهمیت بیشتری برخوردار است معرفی شده است .
بنابراین انسان اقتصادی مسلمان برخلاف سرمایهداری به دنبال جلب رضایت پروردگار وانجام واجبات و مستحبات است و با نظم و تلاش وآیندهنگری از رفاه برخوردار است و در فعالیت اقتصادی میانهرو است .
واژگان کلیدی : انسان ، اقتصاد ، اعتدال ، انسان اقتصادی
پژوهشگر : فاطمه شجاعی
جهت مطالعه کامل تحقیق به مؤسسه آموزش عالی حوزوی حضرت قاسم بن الحسن(علیهماالسلام) مراجعه فرمایید.