موضوع تحقیق پایانی : تربیت اخلاقی از دیدگاه امام علی (علیه السلام)
چکیده:
انسان، برترین مخلوق خداوند میباشد و تمام زمینه های رشد و کمال در وجود او قرار داده شده تا به مقام خلیفه الهی برسد و این هدف جز با تربیت دینی و اخلاقی که انسان را از بعد حیوانی دور
میکند و به بعد والای انسانی می رساند، ممکن نیست. حضرت علی (علیه السلام) در این زمینه رهنمودهای گرانسنگی دارند که در این پژوهش به برخی از آنها اشاره میشود. تربیت دارای یک نظام منسجم و ویژه است که این نظام از بخشهای مهمی مانند اصول تربیتی (قوانین حاکم بر تربیت)، مبانی تربیتی (گزارههایی که بیانگر تمامی موقعیتها و امکانات انسانی است)، روش های تربیتی (شیوه و راه رسیدن به تربیت) ، اهداف تربیتی (اغراض مربی و متربی در فرآیند تربیت) و آسیب شناسی تربیتی (شناختن عیوب و نقص های تربیت) تشکیل شده است. تربیت اخلاقی در اسلام، ویژگیهای مهمی چون ابتنای بر مفروضات متافیزیکی، تقدم بنیانهای ثابت بر تربیت اخلاقی در اسلام، اقتدار گرا و الگو محور بودن دارد. بسیاری از گزارههای تربیتی در نهجالبلاغه در مقام تبیین اصول، مبانی، روشها، اهداف و آسیبهای تربیت اخلاقی است. برخی از مهم ترین مبانی تربیتی، ترجیح فرایض بر نوافل و ترجیح عدل بر جود و نیز از مهمترین اصول تربیتی، تأثیر وضعیت محیطی و اجتماعی و عدالت ورزی است. همچنین از مهمترین روشهای تربیتی میتوان به روش حکمت و روش موعظه اشاره کرد و نیز مهمترین اهداف تربیتی قرب الهی و شکوفایی عقل و از مهمترین آسیبها در امر تربیت اخلاقی، تردید در آموزهها و اعتقادات دینی و سستی در انجام تکالیف دینی میباشد. حاصل آنکه تربیت اخلاقی از دیدگاه امام علی (علیه السلام) دارای مبانی، اصول، اهداف، روشها وآسیب شناسی ویژه ای است. دادههای اولیه پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای جمع آوری شده و با استفاده از روش توصیفی به طور عمده و روش تحلیلی در مواردی تدوین شده است.
واژگان کلیدی : تربیت اخلاقی، مبانی تربیتی، اصول تربیتی، روش های تربیتی، اهداف تربیتی، آسیب شناسی تربیتی و امام علی(علیه السلام).
پژوهشگر: سارا سادات حسینی
جهت مطالعه کامل تحقیق به مؤسسه آموزش عالی حوزوی حضرت قاسم بن الحسن(علیهماالسلام) مراجعه فرمایید.