«نهج البلاغه » خطبه دوم،پس از بازگشت از جنگ صفین
«نهج البلاغه » خطبه دوم،پس از بازگشت از جنگ صفین
{در سال 38 هجری} پس از بازگشت از جنگ صفین
ستایش خداوند
خدا را سپاس می گویم و فزونی نعمتش،و خضوع بر آستان عزتش را طالبم،و از او می خواهم که مرا از گناه حفظ کند. از او یاری می جویم چرا محتاج آنم که نیازم را بر آورد.هر که را او هدایت نماید گمراه نگردد،و هر که را او دشمن بدارد رهایی نیابد و هر کس خدا امورش را بر عهده گیرد نیازمند نشود،چرا که او از هر چه به سنجش در آید بیشتر،و از هر چه اندوخته گردد برتر است.
گواهی می دهم که جز خدای یکتا معبودی نیست و هیچ شریکی ندارد،چنان گواهیی که خلوصش از معرکه امتحان بر آمده باشد،و با صفای نیت به آن پای بند باشم.تا زمانی که خدا ما را زنده می دارد همواره به این شهادت تمسک می جوییم،و آن را برای روز های هولناکی که در پیش داریم ذخیره می سازیم،زیرا این شهادت نشانه پایداری ما در ایمان،سر لوحه نیکو کاری،در پی آوردند خشونودی خداوند،و سبب دور ساختن است.
ویژگی های پیامبر اسلام
شهادت می دهم که محمد بنده و فرستاده خداست، که او را { به سوی مردم } فرستاد با دینی آشکار، و نشانه های پدیدار، و کتاب نوشته، و نور فروزان، و چراغ تابناک ، و فرمان قاطع،برای آنکه شبهه ها را برطرف سازد،و برای مردم دلایل آشکار حجت آورد،و آنان را با آیات کتاب خود بیم دهد،و از کیفر گناهان بترساند.
شناخت عصر جاهلیت
محمد (ص) هنگامی به رسالت مبعوث شد که مردم گرفتار فتنه های بودند که در اثر آن رشته دین از هم گسسته،پایه های یقین لرزان،و اساس و بنیاد دین دچار اختلاف بود.راه نجات از آن فتنه ها تنگ و باریک،و طریق هدایت بسته بود،چراغ هدایت خاموش،و کوری و گمراهی همه را فرا گرفته بود.مردم خداوند را معصیت، و شیطان را یاری می کردند،و ایمان چندان خوار شده بود که ستون هایش فرو ریخته ،نشانه هایش دگرگون و ناشناخته، راه هایشان ویران، آثار جاده هایش محو و ناپدید گشته بود.
مردم از شیطان اطاعت می کردند و در راه های او گام بر می داشتند و از آبشخور های او می نوشیدند. نشانه های شیطان توسط این مردم به جنبش در آمده،و پر چمش بر افراشته گردید،در فتنه های که آنان را {همچون حیوانی چموش} زیر پاهایش می کوفت،و زیر سم هایش لگد مال می کرد،و همچنان { در اتظار فتنه ی دیگر} بر گوشه سم هایش ایستاده بود.مردم در میان آن فتنه ها سرگشته و متحیر و نادان و فریفته شیطان شده بودند،در بهترین خانه {که خانه کعبه است} و بدترین همسایه. { چنان در فتنه ها گرفتار بودند که } خوابشان بیداری ، و سرمه چشمانشان اشک بود،در سرزمینی که دانایشان دهان دوخته ، و نادنشان گرامی و ارجمند بود.
ویژگی های اهلبیت
از این خطبه است:…
خاندان پیامبر اسرار خداوند،پناهگاه امر او، معدن علم او ،مرجع حکم و حکمت او،مخازن کتاب های او،و کوه های استوار دین اویند، که خداوند توسط آنها خمیدگی پشت دین را راست نمود،و لرزش اندامهایش را از میان برد.
سیمای فاسدان
از این خطبه است:
آنان بذر گناه کاشتند، و آنان را با فریب آبیاری نمودند، وهلاکت و بدبختی درو کردند. هیچ از این امت را با آل محمد-درود خدا بر او و بر آل او باد- مقایسه نتوان کرد.آنان که همیشه از نعمت های خاندان پیامبر بهرمند بودند ، هرگز با آنان همطراز و برابر نگردند. ایشان پایه دین و ستون دین هستند.زیاده روی کنندگان {در دین} نزد آنان باز می گردند،و عقب افتاده ها { و کوتاهی کنندگان برای نجات خود} به ایشان رسند. ویژگی ها و مختصات حق ولایت متعلق به آنها،و وصایت و وراثت پیامبر در میان آنان است،اینک حق به صاحب حق رسیده، و به محل خود بازگشته است.
منبع: http://molamali.ir