پایه گذار خیر باشیم
علامه کرباسچیان :
قالَ رَسولُ اللَّه صلی الله علیه وآله وسلم :
« مَنْ سَنَّ سُنَّةً حَسَنَةً کانَ لَهُ أجْرُها وَ أجْرُ مَنْ عَمِلَ بِها إلى یَوْمِ الْقِیامَة وَ مَنْ سَنَّ سُنَّةً سَیِّئَةً کانَ عَلَیْهِ وِزْرُها وَ وِزْرُ مَنْ عَمِلَ بِها إلى یَوْمِ الْقِیامَة.» (1)
«هر کس روش نیکویی را در میان مردم رواج دهد تا روز قیامت با ثواب کسی که به آن عمل کند شریک است و هر کس عمل بدی را پایه گذاری کند، اگر تا روز قیامت آن کار را انجام دهند، او در آن گناه شریک خواهد بود.»
ممکن است کسی که این کلام را از پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم می شنود بگوید: الحمدللّه که من بنیانگذار عمل زشتی نیستم؛ مثلاً پایه گذار مشروب خواری نبوده ام! او نمی داند که روش زشت فقط شراب خواری نیست. کسی که در خانه بداخلاقی می کند چون عملاً به پسر خودش این عمل زشت را یاد می دهد سنّت زشتی را در نهاد او پی ریزی کرده است. او هم بعد از ازدواج همین کار را ادامه می دهد و در نتیجه زن و بچّه اش گرفتار امراض عصبی و گوارشی و… می شوند و مسؤول همه ی آنها آن پدر خواهد بود. اگر بدرفتاری پسرش موجب طلاق شد و بچّه های او افراد ناجوری شدند، فردای قیامت باید جواب همه ی آنها را بدهد و آن بچّه ها هم که از این روش غلط پیروی کردند، تا قیامت هر کس ضرری از آنها ببیند، مسؤولش همان آقایی است که در خانه بداخلاق بوده و افراد را به آن روز سیاه انداخته است. ممکن است این آقا پنجاه سال نماز شب هم بخواند، دعای کمیل و دعای ندبه ی او هم ترک نشود؛ ولی با همین عمل گرفتار عذاب خواهد شد.
غارتیانی که ره دل زنند
راه به نزدیکی منزل زنند
شیطان به او نمی گوید: مشروب بخور! قمار کن! بلکه می گوید: با خشونت و تندی با زن و بچّه هات رفتار کن! و به این وسیله او را جهنّمی می کند.حضرت امام باقر علیه السلام فرمودند:« خَیْرُکُمْ خَیْرُکُم لِأهْلِهِ وَ أنَا خَیْرُکُمْ لِأهْلی.»(2)«بهترینِ شما کسی است که با خانواده اش نیکوترین روش را داشته باشد و من از همه ی شما با خانواده ی خود مهربانترم.» نفرمود: بهترین شما کسی است که هر شب زیارت عاشورا بخواند یا هر سال عمره ی مفرده برود؛ بلکه فرمود: «کسی است که بیشتر از دیگران به خانواده ی خودش برسد.»
سعدبن معاذ یکی از اصحاب پیغمبرصلی الله علیه وآله وسلم است. پس از شهادت، حضرت با تجلیل زیاد او را تشییع کرده به خاک سپردند. مادرش در کنار قبر او گفت: یا سعد! بهشت بر تو گوارا باد! حضرت فرمودند:«ساکت باش و چیزی را با قطعیّت به خدا نسبت مده. او گرفتار فشار قبر گردید؛ چرا که با خانواده اش بداخلاق بود.»(3)
باید گفت: کسی که در خانه بداخلاقی می کند نه تنها در آخرت معذّب است بلکه در همین دنیا گرفتار ناملایمات جسمی و روحی خواهد شد.
سختی کشی ز چرخ، چو سختی کنی به خلق
در کیفرِ فلک، غلط و اشتباه نیست
پی نوشت
1) الفصول المختارة: 136.
2) مَن لایحضره الفقیه 3: 555.
3) بحارالأنوار 6: 220.
منبع: http://www.allameh.ir