تخصیص کتاب به سنّت
چکیده تحقیق: تخصيص كتاب به سنّت با رويكردي بر آراء امام خميني قدس سره
تحقیق حاضر با عنوان «تخصیص کتاب به سنّت با رویکردی بر آراء امام خمینی قدس سره» درصدد بررسی امکان تخصیص عمومات قرآن به سنّت و دلایل و ثمرات آن میباشد.
قرآن کریم در امر تشریع و قانونگذاری، بسیاری از احکام را به صورت عام و کلّی و مطلق بیان کرده است و لذا جزئیات و شرایط آن احکام، ناگفته و مبهم باقی مانده و مکلّف در زمان عمل، از این کلی گویی متحیّر میشود. با توجه به جامعیت و ریزبینی اسلام، بعید است که شارع این احکام را به همین حالت کلّی، رها کرده باشد، بنابراین، این مهم؛ یعنی بیان جزئیات و شرایط احکام و در مواردی تخصیص و تقیید عمومات و مطلقات قرآن، به منابع دیگری واگذار شده است. این منبع، گاهی خود قرآن است و گاهی سنّت كه برخي در امكان تخصيص قرآن به برخي اقسام سنّت ترديد نمودهاند.
با توجه به اهمیّت این مسأله به عنوان یکی از مباحث مهم در علم اصول فقه و مترتب شدن ثمرات متعدد بر آن و تأثیر بهسزای آن بر فقه، سعی شده در این نوشتار با مطالعه آثار اصولیین به طور مستدل به بررسی این مسأله و پاسخ آن بپردازیم. لذا در ابتدا هر یک از دو منبع کتاب و سنّت و مسائل مربوط به آنها بررسی شده و اقسام سنّت و نظرات مختلف اصولیین در زمینه حجیّت خبر واحد مطرح گردیده. در ادامه رابطهي این دو منبع و دلایل مجوزین و مانعین تخصیص کتاب به سنّت و احیاناً اشکالات وارد به آنها، به بحث گذارده شده و نظرات امام خميني قدسسره نيز، که در كسوت فقيهي نام آور، ضمن اهميت فراوان به این مسأله، بسان ساير فقها، در آثار خويش مبحثي را به اين مهم اختصاص دادهاند، بیان و در خاتمه برخي موارد متأثر از اين اختلاف تحت عنوان ثمرهي بحث به خواننده ارائه شده است.
جهت مطالعه کامل این تحقیق به مدرسه حضرت قاسم بن الحسن(ع) مراجعه فرمایید.