چرا احمد لقب حضرت محمد (ص)شد ؟
چرا احمد لقب حضرت محمد (ص)شد ؟
پاسخ:
در باب نامهاي مبارک پيامبر از جنبههاي مختلف سخن گفته شده است. برخي، چهارصد اسم براي پيامبر- با توجه به آيات - شمردهاند(1) که از آن ميان دو اسم مبارک احمد و محمد(ص) است. اسم احمد در قرآن يک بار ذکر شده است، آن جا که سخن حضرت عيسى(ع) را خطاب به بني اسرائيل ميخوانيم :
«و مبشّراً برسولٍ مِن بعدي اسمه أحمد؛(2) به فرستادهاي که پس از من ميآيد و نام او احمد است بشارتگرم».
به لحاظ ادبي دلیل اینکه حضرت به اسم احمد و محمد خوانده شده است «بنابرآنچه علامه مجلسی از نحوی معروف سيبويه نقل کرده است» این است که :
احمد بر وزن افعل و الف آن براي تفضيل است که دلالت بر فضيلت حضرت بر ساير انبيا ميکند.
محمد بر وزن مفعّل و تشديد آن براي مبالغه است که دلالت ميکند بر اين که حضرت از ساير انبيا ستوده تر بوده است. اما به لحاظ روايي، در حديثي نقل شده که وقتي از رسول خدا(ص)سبب نامگذاري او را پرسيدند، حضرت در پاسخ فرمود: «أمّا محمّد فإنّي محمود في الأرض و أمّا أحمد فإنّي محمود في السماء».(3)
از امام باقر(ع) نقل شده است : به جهت کردار پسنديده پيامبر، خداوند از او در کتابهاي انبياي پيشين به احمد ياد کرده است. به جهت آن که خدا و فرشتگان و تمام انبيا و فرستادگان و همة امتهاي انبيا حضرت را ستايش ميکنند و بر او درود ميفرستند، خداوند او را محمد ناميده است».(6)
سرّ نامگذاري پيامبر(ص) به احمد و محمد از ديد عرفاني امام خميني اين است که اسم محمدي او ناظر به جنبة مُلکي و اسم احمدي او ناظر به جنبة ملکوتي ايشان است.
پينوشتها:
1. ابن شهر آشوب، مناقب آل ابي طالب، ج 1، ص 195، نشر دار الاضواء، بيروت 1412ق؛ خرم شاهي ، دانش نامه قرآن ، ذيل کلمه “"احمد"”
2. صف (61) آيه 6.
3.صدوق، امالی، ص159.
4.محمدباقر مجلسی، بحار الانوار، ج 9، ص 294.