به مناسبت بزرگداشت هفته ی زن و مقام مادر
« فرزند آوری از دیدگاه قرآن کریم »
اساساً ادیان رویکردی مساعد نسبت به پدیده ی باروری داشته اند ، با مطالعه ی آثار مکتوب و کتب آسمانی ادیان این نکته به خوبی روشن میشود که در همگی این کتابها ، پیروان به افزایش زاد و ولد ، باروری و کثرت نفوس ترغیب و تشویق شده اند . تا آنجا که حتی در برخی موارد از آن به عنوان مواهب و نعمات الهی یاد شده است .
«آیه 31 سوره مبارکه اسراء : »
بر اساس آیات مذکور کشتن فرزندان از گناهان است و چنانچه والدین ، فرزندان خود را به دلیل ناتوانی مالی از بین ببرند مرتکب گناهی بزرگ شده اند . آیات کتاب قرآن اشاره دارد که رزق و روزی را خدا مشخص میکند و اوست که بندگانش را برکت خواهد داد . این سخن هرگز به معنای آن نیست که والدین نسبت به فرزندان خود صاحب حق و مسؤلیتی نیستند بلکه بر آنها وظایفی نهاده شده که باید در انجام آنها کوشا باشند ، البته نه آنگونه که خود با مشکل خاصی روبه رو شوند . در آیه ی 233 سوره بقره آمده است که « مادران باید تا دو سال تمام فرزندان خود را شیر دهند و این برای مادرانی است که بخواهند دوران شیر خوارگی فرزندانشان را خودشان کامل کنند . تهیه خوراک و پوشاک مادر به طور متعارف و شایسته بر عهده پدر است ، هیچکس مکلف به تحمل بار مسؤلیت بیش از حد توانایی خود نیست ، نه مادر و نه پدر هیچ کدام نباید به خاطر فرزند متحمل ضرر شوند و اگر آنها با رضایت بخواهند کودک را زودتر از شیر بازگیرند گناهی بر آنها نیست . »
« آیه 91 سوره انبیاء : »
با نگاه به آیات ذکر شده در میابیم قرآن زاد وولد را پاداشی از جانب خدا نسبت به بندگان مؤمن و پرهیزگار معرفی میکند . مریم و زکریا هردو به دلیل آنکه پاکدامنی و پاک سرشتی را سرلوحه ی کار خود ساخته اند پاداش خواهند گرفت و آن پاداش چیزی نیست جز تولد فرزند .
«آیه 67 سوره مبارکه مؤمن : »
بنابراین آنچه موجب ایجاد زاد وولد میشود قدرت خداست خالق و پدیدآورنده همه انسان ها اوست نه سایر انسان ها .
«آیه 69 سوره مبارکه توبه :»
در قرآن شکل گیری نطفه ، باروری و زایمان انسان ها از نشانه های قدرت خداوند ذکر شده است . پدیده ای که می خواست و اراده خداوند محقق میشود « آیا او از نطفه ای که در رحم مادر ریخته شده به وجود نیامد ،سپس نطفه به صورت خون بسته در آمد و آنگاه خداوند به او شکل و تناسب اندام بخشید و از روح مذکر و مونث خلق فرمود »
« آیه 11 سوره مبارکه شوری :»
قرآن زاد و ولد موجودات را لطف و مرحمت خدا ونشانه ای از قدرت لا یتناهی او میخواند این موضوعی است که در آیات دیگر نیز بدان اشاره شده است . برای مثال در سوره نور میخوانیم « و شما را اموال و فرزندان فراوان مدد فرماید و برای شما باغ های پرثمر و نهرهای جاری آب نصیب فرماید . » آیه 12 سوره مبارکه نوح و همچنین در سوره اسراء آمده است که :« سپس شما را بر آنها غلبه خواهیم داد و بر ثروت و مال و تعداد فرزندانتان می افزاییم و نفرات شما را بیش از دشمنتان مقرر خواهیم فرمود .»
« آیه 151 سوره مبارکه انعام : »
این موضوع در سوره اسراء چنین ذکر شده است : « فرزندانتان را از بیم فقر و ناداری نکشید ، رزق و روزی آنها و خود شما هم به عهده ماست ، کشتن آنها به واقع گناهی است بزرگ . »
خانم شیرین رحمانی