علامه جعفرى؛ ابن سيناى زمان
یکی از راه های عملی کسب حکمت مطالعه زندگی حکیمان است . در این قسمت با مختصری از زندگی علامه جعفری آشنا می شویم .
علامه محمدتقى جعفرى بهسال 1304 ش، در تبريز، ديده بهجهان گشود. با اينكه پدر ايشان از سواد بهرهاى نداشت، با اتكاىبهنفس و پشتكار، سواد خواندن و نوشتن را از مادر خويش فراگرفت؛ طورىكه دوره دبستان را از پايه سوم شروع كرد. پس از آن، دروس مقدماتىِ حوزه را در مدرسه طالبيه تبريز گذراند.
ايشان براى ادامه تحصيل، عازم تهران شد و پس از آموختن سطوح اول و دومِ حكمت منظومه و امور عامّه اسفار، راهى قم شد و در علوم معقول و عرفان و اخلاق، از محضر شيخمهدى مازندرانى، شيخمحمدتقى زرگر و امامخمينى (ره) كسب فيض كرد. استاد در خاطرات اين دوره از تحصيلش به زندگى سخت خود و غذاى ساده نان و ماست، اشاره كرده است و نيز به اينكه گاهى تهيه همين مقدار قُوت هم، مقدور نمىشده است!
ايشان در آغاز جوانى و پس از گذراندن دروس سطح، رهسپار نجف شد و همزمان با دروس حوزوى، با انديشهها و معارف شرق و غرب آشنا شد؛ بهويژه، آشنايى و همانديشى با كسانى
مانند محمدرضا مظفر، فيلسوف و منطقىِ نوانديش و احمد امين، رياضىدان مشهور دانشگاه بغداد، سبب شد علامه در موضوعاتى چون فقه و فيزيك، فلسفه و زيباشناسى، تاريخ و روانشناسى و برخى ديگر از دانشهاى گوناگون، گامهاى علمى بلندى بردارد. استاد در دروسِ حوزوى هم از درس دانشورانى همچون آيتالله خويى، آيتالله سيدمحمود شاهرودى، آيتالله ميلانى و آيتالله سيدمحسن حكيم استفاده لازم را برد؛ بهطورىكه در 23 سالگى، به درجه اجتهاد نايل شد.
علامهجعفرى پس از ده سال، به ايران بازگشت و به قم، مشهد و درنهايت، تهران رهسپار شد و با دكتر بديعالزمان فروزانفر و دكتر محمدابراهيم آيتى هم آشنايى پيدا كرده و توجه و عنايت آنان را بهخود جلب كرد. علامه در تهران، بهتدريس منظومه و عروه الوثقى همت گماشت.
تعداد آثار مكتوب علامه محمدتقى جعفرى، به یكصد كتاب بالغ مىشود كه برخى از آنها عبارت است از: ترجمه و تفسير نهج البلاغه در جلد، نقد و تفسير مثنوى در 15 جلد، فلسفه زيبايى و هنر از ديدگاه اسلام، حكمت اصول سياسى اسلام، علم و دين در حيات معقول.
عمر پُربار استاد، سرانجام در 25 آبان 1377 ش، پس از يكدوره بيمارى سرطان ريه، در بيمارستان ليسترِ لندن بهپايان رسيد و پيكر مطهرش را پس از انتقال به مشهد، در رواق دارالزهدِ حرم مطهر امام رضا علیه السلام بهخاك سپردند.